Kako štedljivo koristiti inverter klima uređaj

U vrijeme povećenja cijene energenta više se nego ikad postavlja pitanje kako štedljivo koristiti klima uređaj. Ulaskom u Europsku Uniju na tržištu su postali dostupni samo napredni klima uređaji sa inverterskom tehnologijom, a uređaji fiksne snage i manje energetske učinkovitosti prestale su se uvažati u Hrvatsku. Kako bi postigli maksimalnu udobnost i snizili račune za električnu energiju potrebno je klima uređaj koristiti na ispravan način.

Da li gasiti klimu?

Često korisnici kada vide upaljenu signalnu lampicu na unutarnjoj jedinici ili vrtnju ventilatora na vanjskoj jedinici misle kako uređaj prekomjerno troši. U tom slučaju posežu za daljinskim upravljačem i gase klima uređaj. Kod naprednih klima uređaja, koji su zadnjih 8-9 godina i jedino dostupni u prodaji, inverter tehnologija omogućuje štedljivo doziranje snage (čitamo potrošnje) prema potrebi za grijanjem ili hlađenjem. To znači da uređaj kod početka rada teži svom maksimalnom učinu i potrošnji, a za već 30 do 40 min kod postignute temperature prostora smanjuje izlaznu toplinsku snagu (potrošnju). To nam govori da uređaj nakon višesatnog rada troši i nekoliko puta manje nego što je njegov nominalni kapacitet. Zato se ne bi trebali zabrinjavati što i dalje u tom slučaju na vanjskoj jedinici ventilator vrti, ali vrlo sporo jer je njegova snaga sada na minimumu.

Strujanje zraka

Drugi razlog zašto nije dobro gasiti klimu je osjet strujanja zraka. Kada pustimo uređaju da postigne zadanu temperaturu on automatski smanjuje i snagu i brzinu ventilatora unutarnje jedinice. Samim time postižemo vrlo nisku razinu buke (19-21 dB), gotovo nečujno, kao i mali ili nikakav struja osjetnja zraka. U režimu održavanja, klima uređaj pokušava nadoknaditi samo toplinski gubitak prostora u trenutnom vremenu, što može zadovoljiti sa vrlo malim protokom zraka i naravno vrlo malom potrošnjom.

Rad klima uređaja po noći

Čest slučaj je da u želji za smanjenjem potrošnje utroška električne energije korisnici gase klima uređaj po noći. U ovom djelu isključujemo prostore koje se primjerice preko noći prozračuju, na seoskim imanjima ili gorskim krajevima u ljeti, ili sl. Ako je potreba za klimatizacijom kontinuirana onda je svakako potrebno nastaviti koristiti klima uređaj i preko noći. U tom periodu većina kućanstva koristi nižu tarifu električne energije. Dobro je akumulirati zadanu temperaturu u životnom prostoru radom preko noći za u pola nižu cijenu. Kod režima grijanja tu je prednost još izraženija jer su vanjske temperature uvijek niže noću, pa samim time i gubitak objekta (povećana potreba za snagom). Ukoliko je uređaj opremljen WiFi sučeljem možemo dodatno podesiti rad na način da tijekom niže tarife pojačamo rad klima uređaja, a u dnevnoj (višoj) tarifi smanjimo zahtjev. Ovdje govorimo o korekciji sobne temperature od 1-2,5 C.

Inverter klima

Čuli ste kako su inverter klime bolje i kako stvaraju uštedu od 30%? To je točno, ali samo ako koristite uređaj ispravno. Inverter klima uređaji ostvaruju uštedu u tzv. modulaciji snage, odnosno kada održavaju temperaturu u prostoru. Pojednostavljeno rečeno štede energiju kada rade i kada ih ne koristite samo kratkotrajno. Kod kratkog korištenja klima uređaja inverter tehnologije oni rade maksimalnom snagom i potrošnjom, te smanjenom efikasnošću, ukratko rečeno ponašaju se kao staromodni klima uređaji fiksne snage. U trenutku kada trebaju početi raditi štedljivije Vi gasite klima uređaj, i onda opet za nekoliko sati ponavljate postupak. Na taj način koristite uređaj u režimu visoke potrošnje, a sama ugoda nije neka jer prostor nije kvalitetno klimatiziran, a u kratkom periodu kada klima radi protok zraka je velik pa je i neugodan osjet propuha. Razina buke i takvom načinu rada iako zanemarivo isto je povišena.

Mjerenje potrošnje

Jedan od načina za optimalno korištenje klima uređaja je mjerenje potrošnje električne energije. Danas su na tržištu dostupni monogobrojni jeftini mjerači električne energije za šuko utičnice. Sama instalacija je jedostavna. Dovoljno je da mjerač uključite u Vašu utičnicu, a utikač klima uređaja u mjerač energije. Na taj način možete odraditi brza testiranja način korištenja i odmah se uvjeriti u potrošnju struje.

Prikaz potrošnje električne energije inverter klima uređaja
Prikaz potrošnje električne energije inverter klima uređaja

Da bi Vam pokazali što to znači u potrošnji navest ćemo primjer rada klima uređaja Mitsubishi od 5 kW u dva režima korištenja.

1. Način korištenja (palit / gasit)

Koristit ćemo uređaj 5 sati dnevno i pri tome će uređaj morati predavati prostoru 7 kW / h kako bi u jednom danu ukupno predao prostoru 35 kWh. Potrošnja ovog uređaja kod opterećenja od 7 kW je 2,523 kW. Za 5 sati rada uređaj će potrošiti 2,523 kW x 5h = 12,62 kWh

2. Način korištenja (bez gašenja)

Koristit ćemo uređaj 24 sati dnevno bez gašenja i pri tome ćemo kao i u prvom slučaju željeti predati 35 kWh topline prostoru u cijeli dan (24h). U tom slučaju uređaj će prostor trebati predavati 35 kWh / 24h = 1,458 kW na sat. Potrošnja istog uređaja pri opterećenju od 1,458 kW je 0,372 kW. Za 24 sata rada uređaj će potrošiti 0,372 kW x 24h = 8,94 kWh

Zaključak je da prilikom neprekidnog korištenja klima uređaja na istom prostoru i za istu predanu energiju ostvarujemo uštedu električne energije od 29% u odnosu na korištenje iz prvog slučaja u kojem uređaj višekratno palimo i gasimo tokom dana.