Prva faza instalacije grijanja pametne kuće

Navodimo Vam zanimljiv objekt privatne obiteljske kuće u Gorskom kotru u kojem ugrađujemo prvu fazu instalacije grijanja, vodovoda i kanalizacije. Kuća se sastojio od tri etaže na kojima je u suterenu smještena garaža, kotlovnica i sauna. Na prizemlju se nalazi dnevni boravak sa kuhinjom, dok su na I.katu smještene sobe sa kupaonama.

Rehau Stabil i Raupiano

Objekt je zamišljen i projektiran kao inteligentna kuća sa relativno visokim standardom ugrađenih materijala. Vodovodne instalacije odrađene su sa visokokvalitetnim Rehau programom Pe-Xa cijevi i Raupiano niskošumnom kanalizacijom.

Senko štednjaci i kamini za centralno grijanje

Grijanje objekta vršit će se primarno podnim grijanjem, dok je srce sustava akumulacijski spremnik kapaciteta 1000L. Za osiguravanja kotlovske tople vode na raspolaganju će biti dva termo kamina smještenih u suterenu i prizemlju. Senko kamini za centralno grijanje izrađeni su od kvalitetnog kotlovskog lima. Spremnik vode nalazi se otraga, lijevo i desno bočno, te gore. Zbog toga se odlikuju visokim stupnjem iskoristivosti i mogu se priključiti u kombinaciju s bilo kojom drugom vrstom grijanja.

U kuhinji će se dodatno postaviti Senko peć koja osim zagrijavanja prostora kuhinje i dogrijavanja akumulacijskog spremnika ima ploču za kuhanje i ugrađenu pečnicu.

Solarna pripomoć grijanju i toploj vodi

Uz kotlove na drva koja osiguravaju dovoljnu tolplinsku energiju za zagrijavanje obiteljske kuće na krovu su predviđena dva vakumska solarna kolektora sa po 30 cijevi. Prosiječni prinos ovog kolektora kreće se od 80 do 120 W po vakumskoj cijevi. Dakle prilikom dobre insolacije dobitak dva solarna kolektora odnosno 60 vakumskih cijevi je 60 x prosiječno 100 W = 6000 W.

Ako uzmemo u obzir da je riječ o niskoenergetskom objektu kojem je gubitak kod nižih vanjskih temperatura se kreće oko 40 W/m2. Za ukupni grijani prostor od 300 m2 u tom slučaju predstavlja gubitak od 12000 W/m2.

Jednostavnim računom dolazimo do podatka o solarnoj podršci od 50% u navedenom slučaju. Da bi dobili točan podatak o prosječnom solarnom prinosu trebali bi promatrati duže vremensko razdoblje no ono što iskustveno svakako znam da se kod kvalitetno izvedenih solarnih sustava podrška grijanja se kreće od 25 - 35%.