Kamini za centralno grijanje - Senko

Termo kamini koji imaju izmjenjivač i služe za centralno grijanje idealno su rješenje za spoj ugodnog i korisnog. Umjesto uobičajenog kaminskog uloška termokamin potpuno obrađen izgleda potpuno jednako kao i standardni kamini ali vodeni izmjenjivač omogućuje da prilikom loženja podignete efikasnost i iskoristite višak topline tako što ju odvedete zatvorenim sistemom grijanja. Da bi takav sustav bio potpun poželjna je ugradnja spremnika topline adekvatne veličina u kojem se akumulira vrlo brzo višak topline kamina.

Nadalje odabirom spremnika topline sa solarnom spiralom i spremnikom potrošne tople vode dobijate vrlo ekonomičan sustav grijanja i zagrijavanja PTV uz nisku cijenu. Dakle prilikom loženja kamina ugođaja radi zagrijavate spremnik topline iz kojeg crpite kotlovsku vodu za zagrijavanje prostora i paralelno zagrijavate potrošnu toplu vodu. U periodu narednog dana sunčevim vakumskim kolektorima održavate spremnik zagrijanog na istoj razini. Samim time smanjujete potrebu za eventualnim dogrijvanjem sustava nekim od danas skupih energenata. Napomenimo još da je za efikasnost ovakvog sustava jako bitna vrsta grijanja i poželjna je ugradnja podnog toplovodnog grijanja.

Elementi nedavno puštenog u pogon sustava sa dva termokamina, etažnom peći za centralno grijanje, akumulacijom od 1000 L i solarnim dogrijavanjem:

  • Senko kamin za centralno grijanje od 35 kW; postoji u inačici i od 25 kW
  • Centrometal CAS-BS 1000 akumulacijski spremnik sa ugrađenim inox bojlerom za sanitarnu vodu i priključenim solarnim dogrijavanjem preko pumpne grupe istog proizvđača
  • ACV vakumski solarni kolektori za solarno dogrijavanje. Prateći rad u svibnju 2011. na području Gorskog kotra kolekori su aktivni od 8.00 sati ujutro do 20.30 navečer, a u popodnevnim satima dosežu temperaturu od 70 stupnjeva i osiguravanju temperaturu akumulacije iznad 50 stupnjeva
  • Seltron WDC regulator kompaktne izvedbe upravlja čitavim sustavom grijanja, dogrijvanja i aktivacijom solarnih kolektora. Dosada najkompaktniji regulator slovenskog proizvođača
  • Etažna peć za centralno grijanje domaćeg proizvođača Senko u Rustik izvedbi. U svakom slučaju vrlo dobar domaći proizvod sa dobrim sadržajem kotlovske vode, velikim ložištem i dvije pećnice.
  • Grundfos Alpha 2 elektronska pumpa. Iako mali broj klijenata vodi računa i o efikasnosti pumpnih modula Grundfosova Alpha 2 je vrhunski proizvod. Elektronska pumpa vrlo nisko energetski osigurava nominalan protok i u ovom slučaju 260 m2 podnog grijanja preko 3 razdjelnika topline uz vrlo dobar protok na sve tri razine ostvaruje nevjerojatnu potrošnju od samo 45 W.