Električno podno grijanje - na struju

Električno podno grijanje je izuzetno komforno zbog ravnomjerne raspodjele topline kroz veliku površinu čija temperatura treba biti za samo nekoliko stupnjeva viša od temperature prostorije.Tako se eliminiraju jake zračne struje u prostorijama, što podno grijanje čini izuzetno pogodnim i za ljude koji pate od alergija. Površinska temperatura uglavnom je između 26 i 28 stupnjeva C. Topao pod omogućuje nižu sobnu temperaturu bez oduzimanja na komforu. Podno grijanje vas čuva i od vlage i opasnosti po zdravlje koju ona donosi. Pod u kupaonici i hodniku bit će uvijek suh.

Troškovi instalacije

Troškovi instalacije električnog podnog grijanja iznose polovicu od troškova instalacije klasičnog centralnog grijanja. Energent je struja, pa odmah pomislimo da su troškovi grijanja veliki, ali ne mora biti tako. Uzmimo višu vrijednost potrebne topline od 35W po 1m3, što nam daje rezultat da s 100W uspješno grijemo 1m2.

Kod električnog podnog grijanja početno ulaganje je malo, potrebe za servisom nema. U oba slučaja potrošnja je 80 W/m2 na sat. Instalacija podnog grijanja je jednostavna i brza. Jedan električar u jednom danu može instalirati 50-60 m2!

Sustav akumulacijskog ili djelomično akumulacijskog podnog grijanja donosi dodatnu mogućnost uštede električne energije iskorištavanjem niskotarifne struje.

Instalacija podnog grijanja

Podno grijanje se može instalirati pod gotovo bilo koji završni sloj; keramičke pločice, drveni podovi uključujući parket, tepisi od zida do zida, plastične obloge itd. Završna podna konstrukcija zahtijeva određeni tip kabela. Za drvene podove ćemo upotrijebiti kablove od 8-10 W/m (Ensto TASSU kabel), u betonske podove ćemo instalirati kablove od 10-20 W/m (Ensto TASSU S kabel). Kod renoviranja prostora, gdje visina novog poda ne može biti viša od 2,5 cm, također ćemo upotrijebiti električne kabele.

Vijek trajanja električnih kablova broji se u desetljećima, a ukoliko i dođe do oštećenja, ono ne predstavlja nikakvu opasnost, kvar se lako pronalazi i otklanja lokalno. Renomirani svjetski proizvođači električnih kablova daju 100% garanciju sigurnosti i kvalitete. Svaki se kabel pojedinačno tvornički testira, kablovi se ne režu, već se bira optimalni kabel prema veličini prostorije. Ugradnja električnih kablova je izuzetno jednostavna. Ukoliko kablove ugrađuju obučeni električari, svi vam proizvođaći daju do 10 godina garancije.

Podno grijanje je i ušteda prostora; grijaće tijelo je skriveno, nema kotlovnica, dimnjaka, spremišta za drva ili lož ulje, radijatora niti vrućih površina Zavisno o sustavu koji se primjenjuje, električno podno grijanje može biti:


Električne grijače mreže - direktno zagrijavanje

Električna grijača mreža

Ovaj sustav predstavlja jedinstven način zagrijavanja svih prostorija gdje su podni materijali dobri provodnici topline (keramičke pločice i kamen, ukoliko nemaju betonsku podlogu u kojem slučaju se može instalirati i akumulacijski sistem), u prostorijama koje nemaju betonsku podnu konstrukciju, te prostorijama koje se renoviraju a visina poda se ne može podići za više od 2,5 cm. Senzor instaliran u pod kontrolira temperaturu poda.


Grijači kabeli - akumulacijsko zagrijavanje na struju

Devi grijači kabel na struju

Podno grijanje sustavom djelomične ili potpune akumulacije je sustav grijanja koji pruža mogućnost akumuliranja topline. Ova vrsta grijanja se uglavnom primjenjuje kod podnih obloga koje su otporne na temperaturu. Ovim su obuhvaćeni parket, daske i ostale drvene podne obloge, tepisi i linoleum. Ekonomična nisko-tarifna električna energija akumulirana u toku noći isijava ravnomjerno preko dana (Akumulacijsko podno grijanje se dakako može instalirati i ispod pločica i kamenih podova, samo što je s tim materijalim isijavanje topline brže.)