Najbolji plinski bojler za centralno grijanje

Koji plinski bojler je najbolji? Najbolji plinski bojler je onaj iza kojeg stoji osigurana servisna mreža, rezervni dijelovi, tehnička podrška i prihvatljiva cijena za vaše potrebe.

Tu također vrijedi ona “koliko para toliko muzike”, odnosno one osnovne modele s najprihvatljivijom cijenom nešto razlikuje od onih naprednijih modela s većom cijenom. U nekim slučajevima je to crpka, materijali od kojih se sastoji bojler, mogućnosti nadogradnje, način upravljanja i kontrole funkcija i sam vanjski izgled.

Gdje se proizvode plinski bojleri?

To je pitanje koje svi volimo pitati i rijetko dobijemo točan odgovor, ali znamo da na uređajima piše da je za hrvatsko tržište, pa ispada da gdje god da se proizvode uređaji ono što treba da dobijemo dobiti ćemo. Također možemo ustvrditi da velikih razlika između proizvođača nema, svi se uređaji proizvode po istim europskim standardima, koriste iste ili slične automatike, elektroniku i crpke.

Na našem tržištu najzastupljeniji su proizvođači Vaillant, Junkers i Viessmann, te zatim razni talijanski proizvođači. Svi proizvođači imaju barem dvije serije bojlera u prodaji na našem tržištu, a možemo pronaći sljedeće tipove uređaja;

- Plinski bojler za centralno grijanje (za spajanje s spremnikom pitke vode)

- Kombinirani plinski bojler (s integriranim izmjenjivačem za pripremu pitke tople vode – protočni)

- Plinski bojler s spremnikom za pitku toplu vodu (za više izljevnih mjesta)

- Kondezacijski plinski bojler (moderan niskotemperaturni uređaj s visokom iskoristivosti do čak 107%)

Šta su to kondezacijski plinski bojleri?

Kondenzacijski uređaji rade na principu regeneracije što je moguće više otpadne topline koja bi se u normalnom slučaju ispuštala u atmosferu kroz dimne plinove klasičnog (konvencionalnog) uređaja.

To se postiže korištenjem izmjenjivača topline povećanih dimenzija ili ponekad dva izmjenjivača topline unutar uređaja koji maksimalno iskorištavaju prijenos topline iz plamenika kao i regeneraciju iskoristive topline koja bi se inače izgubila s dimnim plinovima. Kada se radi o kondenzacijskom načinu rada ovi uređaji ne kondenziraju neprestano, dimni plinovi predaju svoju latentnu toplinu, koja se tada regenerira preko izmjenjivača topline unutar plinskog uređaja. Kao rezultat toga temperatura dimnih plinova koji izlaze iz kondenzacijskog uređaja, obično je 50-60 °C u usporedbi s 120-180 °C u klasičnom konvencionalnom uređaju. Istodobno, "proizvodi" se određena količina vode ili "kondenzata".

Kondenzacijski uređaji samim reduciranjem emisije ugljičnog dioksida pomažu ublažavanju opasnosti od globalnog zatopljenjenja te manje opterećuju kućni budžet smanjenjem računa za plin. Od 2012. godine u europskoj uniji biti će moguće kupiti isključivo kondezacijski plinski uređaj. Sami uređaji su skuplji od konvecionalnih, ali većom iskoristivosti vraćaju uloženo u jako kratkom roku. Što nam je niža potrebna temperatura veća je iskoristivost uređaja zato se kodezacijski uređaj preporuča za ugradnju u sistem podnog grijanja gdje najviše dolazi do izražaja njegova štedljivost.


Kondezacijski plinski uređaji zbog svoje tehnologije isključivo su fasadne izvedbe, te mogu biti i kombinirani. Za dimovod ne cijevi ne koristimo aluminijske cijevi već plastične radi kondezata. Svakim danom proizvođači se trude unaprijediti kondezacijske uređaje mnogim inovativnim rješenjima tako da možemo reći da su to prave male ekološke štedljive centrale. Svakome tko si u trenutku nabavke plinskog uređaja može priuštiti par tisuća kuna razlike u cijeni između konvecionalnog i kondezacijskog uređaja preporučamo da kupi kondezacijski uređaj jer tako osim što ćemo imati manje troškove grijanja, nešto ćemo napraviti i za naš planet samim smanjenim ispuštanjem CO2 u atmosferu.


ACV kondezacijski uređaji su sigurno jedni od najnaprednijih uređaja koje možemo pronaći na europskom tržištu, srce ACV kondenzacijskih uređaja predstavlja novi izmjenjivač topline od nehrđajućeg čelika, razvijen nakon intenzivnih proba izvedenih u laboratoriju za istraživanje i razvoj. On uključuje ACV-ovih 80 godina iskustva u korištenju nehrđajućeg čelika za grijanje i proizvodnju tople vode.

Izmjenjivač se sam čisti: kapanjem duž dimovodnih cijevi za odvod plina, kondenzat neprekidno čisti ostatak svakog sagorijevanja. Kotao nastavlja funkcionirati na visokom postotku iskoristivosti. Održavanje je ograničeno na rutinske kontrole jednom godišnje.

Poseban geometrijski izračun cijevi izmjenjivača omogućava dostizanje visokog Reynoldsovog broja u njegovim krugovima sistema. ACV Prestige postiže izuzetnu proizvodnju topline, koja ostaje stabilna tijekom cijelog vijeka trajanja kotla, ukoliko ne dođe do oksidiranja na izmjenjivaču , koji je izrađen u cijelosti od nehrđajućeg čelika.
Držači plamena plamenika za PRESTIGE od 50, 75 i 120 kW prekriveni su metalnim vlaknima (NIT), ispuštajući vrlo nisku količinu NOx. NIT cijev od metalnih vlakana otporna je na snažno toplinsko opterećenje, te omogućava prijenos topline visokog zračenja.