Pula: Mitsubishi dizalica topline za grijanje

Prepreka u savladavanju viših temperatura od 45 stupnjeva u grijanju dizalica topline uklonjena je lansiranjem inverterske dizalice topline Mitsubishi Electrica koja u paketu sa upravljačem protoka i pločastim izmjenjivačem freon - voda čini najefikasniji i zasigurno najpouzdaniji sklop na tržištu danas. Izuzetno niska razina buke, inverterski modulirani rad vanjske jedinice, inteligentan upravljač koji se jednostavno integrira sa centralnim upravljanjem sustava i nepogrešivost u radu Mitsubishijevih Power Invertera razlog su zbog kojeg smo se odlučili na integraciju naših niskoenergetskih sustava sa dizalicama topline.

Pula: Mitsubishi dizalica topline - kotlovnica
Pula: Mitsubishi dizalica topline - kotlovnica

Pouzdani rad

Vođeni zadatkom "kvalitetan sustav" želja nam je proizvoditi sustave grijanja i klimatizacije koji vrlo efikasno i besprijekorno rade dugi niz godina bez prevelike potrebe za održavanjem, intervencijama i eventualnim troškovima obnavljanja što je dosta čest slučaj sa nekvalitetnim komponentama.

Navodimo Vam primjer ugrađenog niskoenergetskog sustava području Pule koji se sastoji od podnog grijanja i hlađenja ventilokonvektorima Sabiana na ukupnoj kvadraturi od 200 m2.

Sustav je baziran na ACV-ovom Multi Energy akumulacijskom spremniku od 800 L koji osigurava potrošnu toplu vodu i omogućuje solarno dogrijavanje. Za ovaj objekt odabrali smo po proračunu 14 kW vanjsku jedinicu koja u grijanju postiže toplinski učin od 16 kW pri vanjskoj temperaturi iznad nule. Kod pokretanja hladnog pogona inicijalno zagrijavanje akumulacije od 800 L od 17 do 57 stupnjeva trajalo je 70 min i pri tome je utrošeno 3,5 kWh, odnosno 3,5 kn ili ispod 2 kn u noćnoj tarifi. U punom pogonu podnog grijanja na ukupnoj kvadraturi od 200 m2 i osiguravanje akumulirane tople vode od 800 L bez solarnog zagrijavanja dnevna potrošnja prilikom programiranja dogrijvanja u noći je 25 kWh odnosno 12,5 kn na dan. Dodatne uštede postići će se ugradnjom solarnih panela čime će se ukupna potrošnja punog pogona ovog objekta svesti ispod 300 kn / mjesec u režimu grijanja i hlađenja.

Regulator Mitsubishi Electric Flow control

Komunikaciju prema vanjskoj jedinici omogućuje Mitsubishi-jev regulator koji upravlja cirkulacijskom crpkom i troputnim prekretnim ventilom ovisno o programu i željenim podešenjima. Vrlo jednostavna upotreba regulatora i čitav niz mogućnosti integracije sa centralnim vremenski vođenim regulatorom samo su dokaz da vrhunska elektronika i automatika uvijek je jednostavnija prema korisniku u odnosu na komercijalne proizvode.

Mitsubishi PAC-IF032B-E upravljanje dizalicom topline
Mitsubishi PAC-IF032B-E upravljanje dizalicom topline


Vanjska jedinica Mitsubishi Electric Power Inverter

S obzirom da nije riječ o kompaktnom proizvodu potrebne su sve predradnje ovlaštene ugradnje i servisa da se omogući maksimalno kvalitetni uvjeti rada, a instalacija između jedinice i izmjenjivača korektno i po pravilima struke. Cjelokupan posao od instalacije, spajanja i puštanja u rad poželjno je prepustiti ovlaštenom servisu kako bi se postigla maksimalna efikasnost jer eventualne nedostatke možda prosječan instalater neće niti primjetiti.

Mitsubishi Electric PUHZ-RP140YKA dizalica topline
Mitsubishi Electric PUHZ-RP140YKA dizalica topline

Napomenimo da u svom radu ovakva konfiguracija sustava ni u kom segtmentu za grijanje i podršku grijanju ne koristi elektro grijač niti ga ima instaliranog te u svim intervalima i zahtjevima osigurava maksimalnu uštedu, ali i efikasnost.

U narednom razdoblju planirana je ugradnja još nekoliko niskoenergetskih sustava dogrijvanih dizalicom topline, a konkretne i nadamo se korisne informacije podjeliti ćemo na webu.