Prednosti podnog grijanja za koje sigurno niste znali

Podno grijanje više nije luksuz, već ekonomičan i održiv sustav grijanja kojemu se okreće sve više vlasnika stanova i kuća. Dugoročna ušteda, optimalno grijanje prostora, sigurnost, povoljan učinak na zdravlje, te komfor – tek su neki od razloga koji podno grijanje čine vrlo privlačnim sustavom grijanja kuće ili stana.

Nastavite čitati i saznajte koji oblici podnog grijanja postoje te koje su sve prednosti podnog grijanja.

Što je podno grijanje?

Radi se o vrsti grijanja koje se instalira ispod podnih obloga. Pritom se toplina iz grijaćih cijevi prenosi na čitavu podnu konstrukciju pa pod postaje grijaće tijelo koje ravnomjerno zagrijava prostoriju.

Postoji hidraulički sustav podnog grijanja koji radi s toplom vodom te podno grijanje na struju. Možete ga instalirati u starijoj gradnji jednako kao u novogradnji, a za učinkovit rad važna je kvalitetna termalna izolacija prostora.

Podno grijanje trenutno je među favoritima u svijetu grijanja, a u nastavku vas čekaju razlozi zašto je to tako.

7 prednosti podnog grijanja

Saznajte u kojim prednostima ćete uživati instalirate li u svoj dom podno grijanje

1. Dugoročno donosi uštedu

Cijena instalacije sustava podnog grijanja u startu je oko 30 % veća od klasičnog sustava grijanja pomoću radijatora. Međutim, podno je grijanje energetski učinkovitije i traži manje održavanja pa ćete nakon početne investicije s vremenom imati manje račune za grijanje.

Primjerice, koristite li hidraulički sustav podnog grijanja, dovoljno je da voda bude zagrijana do 30 °C kako bi temperatura u prostoru bila ugodna. Kod klasičnog centralnog grijanja voda mora biti zagrijana na čak 60 °C, a to znači kako troši dvostruko više energije.

Podno grijanje ujedno gubi manje energije dok radi. Toplina se ravnomjerno raspoređuje u prostoru pa ne trebate jače zagrijavati prostoriju kako biste kompenzirali postojanje hladnih džepova. Uz to, podno grijanje ne koristi cijevi i druge kanale koji bi izgubili dio topline dok ona ne stigne do prostorije. 

2. Pridonosi stvaranju ugodnog okruženja

U prostorima s podnim grijanjem osjetno je ugodnije boraviti. Dva su glavna razloga za to: 

  1. ugodan osjećaj topline prilikom doticaja bosih stopala s podom 
  2. ujednačena temperatura u čitavoj prostoriji

Podno grijanje ravnomjerno zagrijava cijelu prostoriju pa se s njime ne događa da je jedan kut prostorije značajno hladniji od drugog. To znači kako ćete se ugodnije osjećati na nižoj temperaturi jer nećete prolaziti kroz džepove hladnog zraka.

Iako podnom grijanju treba nešto duže da se zagrije u usporedbi s klasičnim radijatorima, ono duže zadržava toplinu pa se osjećaj topline zadržava čak i kada u prostoriju nakratko pustite hladan zrak. 

3. Može se koristiti u kombinaciji s drugim oblicima grijanja

Podno grijanje ne morate nužno instalirati u čitavom domu, pogotovo ako imate velike prostorije kojima je potrebno više vremena kako bi se zagrijale. Umjesto toga, sustav podnog grijanja instalirajte samo u kupaonici ili u kuhinji u kojima će zbog keramičkih ili kamenih podnih obloga podno grijanje najučinkovitije zagrijavati prostor, a ostatak doma grijte nekom drugom vrstom grijanja.

Podno grijanje također možete koristiti u kombinaciji s obnovljivim izvorima energije kao što su solarni termalni paneli ili dizalica topline

4. Kompatibilan je s većinom podnih obloga

Iako je podno grijanje najprikladnije za podne obloge poput kamena i keramike jer oni najbolje provode toplinu, sustav podnog grijanja možete instalirati ispod većine podnih obloga. Uobičajeno je za vlasnike kuća ili stanova da podno grijanje koriste u kombinaciji s linoleumom, laminatom, parketom i ostalim podnim oblogama izrađenim baš za kombinaciju s podnim grijanjem.

Prednosti podnog grijanja

Štoviše, podno grijanje ne morate instalirati samo u pod, već i u zidove ili strop kako biste brže zagrijali prostoriju. 

5. Siguran je oblik grijanja

Podno grijanje odličan je izbor u domovima s malom djecom, starijim osobama i kućnim ljubimcima zbog toga što s njime nema vrućih ili oštrih površina o koje bi se osoba ili životinja mogli ozlijediti. 

6. Stvara dodatni prostor

Grijete li se na klasično centralno grijanje, u svakoj prostoriji imate barem jedan radijator. Svaka ta instalacija krade vam i vizualno narušava dragocjen prostor, pogotovo u prostorijama u kojima je svaki slobodan djelić prostora iznimno koristan, primjerice u kupaonici ili u kuhinji.

S podnim grijanjem oslobodit ćete velik dio svojeg doma od neuglednih radijatora i cijevi te umjesto njih možete razvedriti prostor zelenilom ili novim komadom namještaja. 

7. Pogoduje osobama koje pate od alergija

Sustavi grijanja poput radijatora stvaraju veliku razliku u razini vlage pri dnu i vrhu prostorije. Topli, suhi zrak obično se koncentrira bliže stropu, dok se vlaga zadržava pri dnu prostorije. To pogoduje razvoju štetnih organizama poput grinja koje žive u madracima, tepisima, zavjesama, tapeciranom namještaju i drugim površinama prekrivenim tkaninom te izazivaju probleme s dišnim sustavom kod djece i odraslih.

Podno grijanje smanjuje količinu vlage na mjestima gdje se grinje okupljaju, tako stvarajući nepodobno okruženje za njihovo razmnožavanje.

Osim grinja, velik problem predstavlja prašina koja se nakuplja na radijatorima. S podnim grijanjem nema dodatnih površina koji će privlačiti prašinu, a ono također ne utječe na strujanje zraka prostorijom poput nekih grijalica ili klima uređaja. To znači kako nema cirkulacije čestica prašine i dlaka kućnih ljubimaca po prostoriji.

Za kraj

Kvalitetan i učinkovit sustav grijanja prva je linija obrane od zimske hladnoće koja svake sezone nastoji prodrijeti u svaki djelić naših domova. Osim što učinkovito grije, najbolji sustav grijanja istovremeno minimalno opterećuje kućni budžet, a podno grijanje, usprkos visokoj početnoj investiciji, obećava upravo to - stvaranje ugodnog, toplog okruženja za vas i vašu obitelj uz dugoročno niske troškove.

______________________________

Petra Staržik je magistra komunikologije s višegodišnjim iskustvom u stvaranju sadržaja za web. Trenutno radi kao content marketing menadžerica za portal Nabava.net - servis koji od 2001. godine na jednom mjestu prikazuje ponudu proizvoda na hrvatskom tržištu, s ciljem da kroz sveobuhvatni komparativni prikaz olakša ljudima kupnju.