5 prednosti korištenja klima uređaja za vaše zdravlje

Rekordno visoke temperature imaju ozbiljne posljedice po ljudsko zdravlje zbog čega su klima uređaji postali neophodan suputnik u vrućim ljetnim mjesecima. Kada ga koristite odgovorno, klima uređaj pomoći će vam živjeti zdravije i ugodnije - saznajte kako.

Korištenje klima uređaja ima i zdravstvene prednosti, a ovo je 5 najvažnijih

Postoji nekoliko važnih razloga zašto se ne biste trebali ustručavati boraviti u klimatiziranim prostorima - evo o čemu se radi.

1. Klimatizirane prostorije pružaju zaštitu od zdravstvenih problema povezanih s izloženosti visokim temperaturama

Prosječna godišnja temperatura nikada nije bila viša, a posljednjih sedam godina ulaze u top deset najtoplijih otkad se vrše mjerenja temperature na Zemlji.

To znači kako ljetne vrućine i sparina predstavljaju sve veći teret našem zdravlju, pogotovo starijim osobama i djeci jer njihovo tijelo teže regulira toplinu pa je opasnost od nastanka zdravstvenih problema veća.

Zaštitu od toplinskog udara, iscrpljenosti, sinkope, grčeva, osipa i ostalih zdravstvenih problema povezanih s dugotrajnom izloženosti visokim temperaturama potražite u prostoriji rashlađenoj klima uređajem te tako zaštitite sebe i svoje voljene od opasnosti vrućina.

2. Klima uređaj olakšava respiratorne probleme poput astme i alergija

5 prednosti korištenja klima uređaja

Klima uređaj radi tako da uzima zrak iz prostorije te ga ohlađenog propušta kroz filter natrag u prostoriju. Filter iz zraka uklanja pelud, čestice prašine i druge alergene koji se šire zrakom, a koji povećavaju rizik od napadaja astme, alergijskih reakcija i drugih respiratornih problema.

U kombinaciji s pravilnim čišćenjem doma, klima uređaj pomoći će vam staviti pod kontrolu najteže simptome i olakšati disanje. Kako biste to postigli, naučite kako očistiti klima uređaj te ga redovno servisirajte - u suprotnome će neodržavani klima uređaj još više pridonijeti simptomima alergije i astme.

3. Ugodne temperature znače bolji san

Nedostatak sna povezan je s većim rizikom razvoja pretilosti, dijabetesa, visokog krvnog tlaka, bolesti srca, moždanog udara, lošeg mentalnog zdravlja, smanjene koncentracije, promjena raspoloženja...

Više faktora utječe na kvalitetu sna, uključujući temperaturu prostorije u kojoj spavate. Idealna temperatura spavaće sobe iznosi 18°C, dok ljetne temperature noći u vrijeme toplinskog udara ponekad ostaju čak iznad 30°C.

To ne znači kako biste navečer termostat na klima uređaju trebali spustiti na nisku temperaturu i zatim spavati umotani u tople zimske pokrivače, ali ne ustručavajte se iskoristite prednosti klima uređaja kako biste stvorili ugodan ambijent za san.

Ohlađena prostorija prije spavanja pomaže vašem tijelu da se ohladi, potiče dublji i okrepljujući san te smanjuje rizik od nastanka poremećaja povezanih s izlaganjem visokim temperaturama.

4. Klima uređaj smanjuje razinu vlage u domu

Visoka razina vlage u kombinaciji s visokim temperaturama otežava vašem tijelu regulaciju topline pa sve opasnosti koje vruće vrijeme donosi sa sobom u vlažnim uvjetima postaju još gore.

Osim toga, visoka razina vlage u vašem domu pospješuje razvoj plijesni koja izaziva respiratorne probleme te stvara savršeno okruženje za širenje grinja koje također pospješuju simptome alergije i astme.

Borite li se s viškom vlage u kući ili stanu veći dio godine, taj problem ljeti sa sparnim vremenom postane još gori. Klima uređaj odličan je alat u borbi protiv vlage koji će prostorije u kojima boravite osloboditi od viška vlage, smanjiti potrebu za korištenjem odvlaživača zraka te istovremeno rashladiti prostor do ugodne temperature.

Ne možemo dovoljno naglasiti važnost redovnog servisa klima uređaja u ovakvoj situaciji jer vlaga koja se kondenzira unutar uređaja može dovesti do razvoja plijesni.

5. Boravak u klimatiziranom prostoru smanjuje stres i povećava koncentraciju

5 prednosti korištenja klima uređaja

Temperatura okruženja u kojem se nalazite vrši bitan utjecaj na vaše kognitivne funkcije. Točnije, što je prostorija u kojoj boravite toplija, to će vaše tijelo trošiti više energije na hlađenje kako bi održavalo homeostazu. To pak smanjuje vašu sposobnost donošenja promišljenih odluka te povećava osjećaj nervoze, razdražljivosti i stresa.

Dugotrajna izloženost ovim negativnim osjećajima kao posljedicu ima nesanicu i umor, probleme s koncentracijom, bolove u tijelu, poteškoće s obavljanjem svakodnevnih aktivnosti, poremećaje probave…

Zato iskoristite prednosti klimatiziranih prostora, pogotovo tijekom radnog vremena - moći ćete se bolje koncentrirati, učinkovitije raditi te se osjećati fizički i psihički ugodnije.

Ključ je u odgovornom korištenju klima uređaja

5 prednosti korištenja klima uređaja

Kod pametnog korištenja klima uređaja važne su dvije stvari:

  • zadana temperatura hlađenja

  • redovito čišćenje

Kada koristite klima uređaj, razlika između unutarnje i vanjske temperature zraka ne bi trebala biti veća od pet do sedam stupnjeva. Primjerice, ako vanjska temperatura zraka iznosi 32°C, klima uređaj stavite na najmanje 25°C.

Tako ćete olakšati svojem tijelu prilagodbu na višu temperaturu kada ugasite uređaj i izbjeći toplinski udar, a istovremeno ćete uštedjeti na električnoj energiji i produžiti životni vijek klima uređaja.

Također nemojte preskakati redovito čišćenje uređaja. Filter čistite ili mijenjajte prema uputama proizvođača, a također barem jednom godišnje održavanje prepustite profesionalnom serviseru koji će očistiti čitav uređaj te ukloniti eventualnu plijesan i ostale nečistoće iz dijelova uređaja koje ne možete sami doseći.

Za kraj

Odgovorno korištenje klima uređaja omogućuje vam da se osjećate ugodno kako biste svoju energiju usmjerili na aktivnosti koje vas opuštaju i vesele. Stoga uključite klima uređaj i priuštite si čist, ugodan i siguran dom, kvalitetan san i puno zdravlja. Osim toga, u hladnijim ili prijelaznim mjesecima klima uređaj možete podesiti da grije ta tako potpuno iskoristiti njegov potencijal.

______________________________

Petra Škofić je magistra komunikologije s višegodišnjim iskustvom u stvaranju sadržaja za web. Trenutno radi kao content marketing menadžerica za portal Nabava.net - servis koji od 2001. godine na jednom mjestu prikazuje ponudu proizvoda na hrvatskom tržištu, s ciljem da kroz sveobuhvatni komparativni prikaz olakša ljudima kupnju.