Što je energetski učinkovitije kada je u pitanju grijanje: klima uređaj ili električna grijalica?

Mnogima se grijanje na klima uređaj čini najskupljim, i stoga neisplativim, oblikom grijanja. No, je li to uistinu tako?

Saznajte je li isplativije grijati se na klima uređaj ili na električnu grijalicu, ali i koje su prednosti grijanja na klima uređaj te kako povećati energetsku isplativost klime.

Kako grije električna grijalica, a kako klima uređaj?

Električna grijalica pretvara električnu energiju u toplinsku pomoću električnih grijača koji propuštaju struju kroz otpornik. Taj se proces odvija u omjeru 1:1, tj. električna grijalica proizvede onoliko topline koliko potroši struje.

Primjerice, imate li uljni radijator, kalorifer, konvektor ili infracrvenu grijalicu snage 1000 W, oni će u sat vremena isporučiti 1000 kWh toplinske energije, a pritom će potrošiti 1000 kWh struje.

Klima uređaj za grijanje koristi toplinsku pumpu te varijabilni kompresor koji prilagođava snagu rada motora temperaturi zraka u prostoriji. To znači kako klima radi punom snagom dok ne postigne zadanu temperaturu zraka, a potom uređaj s puno manje snage tu temperaturu održava.

Zahvaljujući ovom načinu rada, klima uređaji mogu isporučiti 3.5 puta više toplinske energije nego što potroše struje. Kod klima uređaja visokih energetskih klasa taj je broj još veći.

To znači kako se više isplati grijati na klima uređaj nego pomoću električne grijalice jer s klima uređajem dobijete tri puta više od uloženog.

Osim što daje više toplinske energije od potrošene električne, grijanje na klima uređaj ima još nekoliko prednosti u usporedbi s električnim grijalicama.

Zašto je klima uređaj bolji izbor od električne grijalice?

Zidni klima uređaj

Iako neke električne grijalice imaju termostat kako bi se ugasile kada zagriju prostoriju, većina el. grijalica radi dok ih ne isključite iz struje. Pritom neprestano troše el. energiju, a temperaturu prostorije je teško regulirati.

Klima uređaj s inverterom prilagođuje snagu motora ovisno o tome zagrijava li uređaj prostor ili samo održava zadanu temperaturu. Tako je potrošnja struje manja, a temperatura uvijek ugodna.

Ostavite li električnu grijalicu bez nadzora, riskirate nastanak štete ili čak požara. S klima uređajem takve opasnosti nema.

Električne grijalice također nisu prikladne za grijanje većih prostora jer za to nemaju snagu i kapacitet. Zato su bolji izbor kao pomoć u grijanju, a ne kao primarni izvor topline.

S klima uređajem moguće je zagrijati veće prostore, pod uvjetom da se radi o dovoljno snažnome modelu. Klima uređaj odličan je način za grijanje stanova, pogotovo u toplijim podnebljima poput Dalmacije, Istre i Kvarnera.

Električne grijalice isušuju zrak, a to dodatno otežava stanja poput astme, alergije i drugih problema s respiratornim sustavom. Također može izazvati ili čak pospješiti probleme s kožom, pogotovo kod djece.

Osim što grijanje na klima uređaj neće isušiti zrak u vašem domu, zrak će ujedno biti kvalitetniji jer ga klima propušta kroz filter te tako smanjuje količinu prašine i drugih alergena koje udišete.

Kako povećati energetsku učinkovitost klime?

Klima uređaj - daljinski upravljač

Klima uređaji nove generacije mogu učinkovito grijati vaš dom čak i kada vanjska temperatura padne u debeli minus. Ipak, nisu svi klima uređaji isti stoga je važno znati kako odabrati klima uređaj koji će zimi učinkovito grijati, a ljeti hladiti.

Svakako uložite u klima uređaj visoke energetske učinkovitosti. Takav je uređaj u startu skuplji, ali ćete s njime dugoročno uštedjeti na računu za struju. Također je važno da se radi o uređaju sa snažnim kompresorom živite li u unutrašnjosti Hrvatske kako biste izbjegli da se vanjska jedinica smrzava pri jako niskim temperaturama.

Pripazite da snaga uređaja odgovara veličini prostora u kojoj ga namjeravate koristiti. Instalirate li slab uređaj u velikoj prostoriji, on će više raditi kako bi zagrijao prostor na zadanu temperaturu te tako trošiti više el. energije.

Kvalitetna toplinska izolacija doma također igra veliku ulogu u optimalnom grijanju prostora. Čak i u izoliranim objektima nepravilno izolirana prozorska okna, klupice i pragovi su među čestim, a lako rješivim problemima. S kvalitetnom izolacijom prostora gubitke topline možete smanjiti do 50 %.

Kada u prostoriju neprekidno dopire hladan zrak, klima uređaj mora više raditi kako bi je održavao toplom. To povećava potrošnju el. energije, ali i stavlja klima uređaj pod veće opterećenje i skraćuje njezin životni vijek.

Klima uređaj nemojte zaboraviti redovito održavati - vanjsku jedinicu jednako kao unutarnju. Redovito čišćenje filtera te servis dva puta godišnje osiguravaju optimalan rad vašeg klima uređaja kako bi on trošio manje el. energije i duže trajao, a vi udisali čisti zrak.

Zaključak

Na klima uređaj u startu ćete potrošiti više nego na električnu grijalicu. Međutim, količina topline koju mogu isporučiti, osjetno niži račun za struju te visoki standard kvalitete i sigurnosti kojima se klima uređaji odlikuju jasno ukazuju na to da je za grijanje doma klima uređaj daleko bolji odabir od električne grijalice.

______________________________

Petra Staržik je magistra komunikologije s višegodišnjim iskustvom u stvaranju sadržaja za web. Trenutno radi kao content marketing menadžerica za portal Nabava.net - servis koji od 2001. godine na jednom mjestu prikazuje ponudu proizvoda na hrvatskom tržištu, s ciljem da kroz sveobuhvatni komparativni prikaz olakša ljudima kupnju.