Toplinske pumpe za pripremu tople pitke vode

Toplinska pumpa je energetski među najjeftinijim načinima zagrijavanja sanitarne vode. Smještena je na spremniku za vodu. Oduzima toplinu zraku iz okolice i uz dodatak električne energije zagrijava sanitarnu vodu do temperature 55 °C.

Opremljena je sa sistemom za termičku dezinfekciju za sprječavanje pojava legionela, koji vodu u spremniku povremeno zagrije na 65 °C .

Dodatna odlika toplinske pumpe je efekt rada kompresora gdje protok zraka do 585 m3 u 60 minuta rezultira efikasnim hlađenjem prostorije u kojoj se nalazi te se može koristiti za hlađenje manjih podruma, ostava ili kuhinja.

Za pogon uređaja (kompresora i ventilatora) potrebno je osigurati 30% električne energije, a 70 % energije dobivamo iz okoline (besplatno).


Povrat investicije

Amortizacija investicije se vraća kroz nekoliko godina u usporedbi s lož uljem ili plinom. Toplinska pumpa služi za zagrijavanje sanitarne vode u domaćinstvima, ugostiteljstvu, školama, dječjim vrtićima... znači svuda, gdje se dnevno troši 200 do 500 litara tople sanitarne vode. Toplinske pumpe omogučuju korištenje više izvora toplinske energije.

Ako toplina iz prostora nije dovoljan izvor energije, toplinske pumpe mogu koristiti i izvor topline iz solarnih kolektora, kotla ili električni grijač tako da se onda agregat instalira na spremnik s dva izmjenjivača.